Gebitsreiniging betreft een groot deel van ons werk. Hierbij verwijderen we tandplak, tandsteen (verkalkte tandplak die u zelf niet meer kunt verwijderen) en aanslag (donkere verkleuring door roken, voedingsmiddelen en zelfs soms mondspoelmiddelen). Het belangrijkste doel is de tandoppervlakken en worteloppervlakken daarmee zo glad mogelijk te maken. Een glad oppervlak kunt u namelijk zelf dagelijks makkelijker schoonhouden en er hechten minder bacteriën aan waardoor er minder risico is voor het krijgen van tandvleesontsteking. Daarnaast verwijderen we door gebitsreiniging ontsierende donkere aanslag. Gebitsreiniging doen we niet alleen op de voor u zichtbare plaatsen, maar ook onder het tandvleesrandje, want juist daar bestaat anders risico op het ontstaan van tandvleesontsteking.

In onze praktijk gebruiken we verschillende technieken voor gebitsreiniging die onderstaand worden omschreven. De behandelend mondhygiënist maakt daaruit een keuze naar gelang de situatie in uw mond en uw voorkeur.

Handinstrumenten

Al onze mondhygiënisten beschikken over een eigen arsenaal aan handinstrumenten. Handinstrumenten bestaan in vele verschillende vormen, en zien er meestal uit als een ‘haakje’. Met behulp van deze instrumenten zijn alle plekken in de mond, zowel onder als boven het tandvleesrandje en rondom de tanden en kiezen, bereikbaar. Handinstrumenten hebben altijd een scherp vlak, welke met regelmaat door ons geslepen moeten worden, waarmee tandsteen verwijdert kan worden.

Ultrasoon

Tandsteen kan behalve met handinstrumenten ook verwijdert worden met ultrasone apparatuur. Wij beschikken op iedere behandelkamer over ultrasone apparatuur van het merk EMS. Ultrasone apparatuur verwijdert tandsteen door middel van een hoge trillingsfrequentie met koelwater. Er zijn verschillende vormen opzet-tips beschikbaar welke op het ‘handstuk’ gedraaid kunnen worden. De keuze van de tip is afhankelijk van het gebied waar het tandsteen verwijderd moet worden (boven of onder het tandvlees en het betreffende vlak van de tand/kies).

Airflow

Op twee van onze drie behandelkamers beschikken we over een Airflow Master. Een Airflow combineert een reinigend poeder met water en luchtdruk tot een spray waarmee bacteriën en aanslag verwijdert kunnen worden. Dit is vooral ideaal bij de aanwezigheid van veel aanslag (rokers) of moeilijk bereikbare plekken als bijvoorbeeld de aanwezigheid van een vaste beugel of spalk. Door het gebruik van verschillende soorten poeders zijn diverse toepassingen mogelijk. Zo kan met speciaal handstuk, minder luchtdruk en een daarvoor geschikt poeder ook onder het tandvleesrandje en rondom implantaten gereinigd worden. Als we de Airflow gebruiken krijgt de patiënt een beschermbril op zodat er geen poeder in de ogen terecht kan komen.

Polijsten

Na gebruik van de voorgaande technieken zullen wij bijna altijd polijsten. Dit doen we om de gebitsoppervlakken zo glad mogelijk te maken en de laatste aanslag te verwijderen. Wij gebruiken hiervoor een handstuk met een ronddraaiend rubber cupje of borsteltje. De polijstpasta die we gebruiken kan variëren in grofheid (korrelgrote), smaak of speciale toepassing (bijvoorbeeld in het geval van gevoelige tandhalzen)

Gebitsreiniging